Het Biosphärenreservat Oberlausitzer Heide- und Teichenlandschaft is een door Unesco beschermd natuurgebied. Het omvat een gebied van 30 x 50 km. De Spree loopt er midden door.
Bautzen is een prachtige stad, waar men dagen kan doorbrengen om te genieten van de architectuur en historie. Het is het centrum van de Sorbische gemeenschap die een eigen taal heeft, die sinds 2007 in Duitsland als 2de taal erkend wordt.  Het is de stad van de 23 torens. Meiszen en Dresden liggen op 50 km afstand en zijn onder andere bekend om hun porselein historie. Mooie steden en zeker een bezoek waard.
Naar het oosten op de Poolse grens ligt Görlitz, wat groter dan Bautzen, met een imposante oude binnenstad.Bij Boxberg ligt het Findling Park (30 km), een natuurpark/arboretum, aangelegd met zwerfstenen uit de omgeving, educatief en ook aantrekkelijk voor kinderen.
Bad Muskau ligt op 30 km afstand aan de Poolse grens, interessant door het kasteel met park van Graf Herman von Pückler-Muskau , tijdgenoot van Goethe. Het is prachtig gerestaureerd en zeer interactief museum. Aan de Poolse kant ligt een zwarte markt die het hele jaar open is.
 
Praag en Berlijn liggen op 2,5 uur rijden over de autobahn. Op 30 km liggen Oppach en Zittau in het Ertsgebergte. Er zijn skiliften en in de winter kan er geskied en gelanglauft worden.
 De directe omgeving van Lömischau is uitermate geschikt voor wandelen en fietsen. Talrijke routes komen op 100 meter van ons huis bij elkaar. In Wartha [600 m]  beginnen educatieve wandelingen, uitgezet en met veel informatie onderweg. In Guttau is een museum over de karperteelt. 

Supermarkten vindt men in Groszdubrau, 15 min rijden met de auto. Hier zijn de twee supermarkten de hele week m.u.v.zondag, tot 19 uur open. Hier is ook de dichtstbijzijnde apotheek.
 Op 900 m. afstand in Wartha zijn twee strandjes aan de Olbasee. Bij ‘Strandklause’ aan de Olbasee, aan de kant van Kleinsaubernitz, kan men fietsen en boten huren.
Zur guter Laune is een restaurant op 200 m. afstand in Lömischau   (woensdags en donderdags gesloten), waar men een eenvoudige maar smakelijke maaltijd kan krijgen. Ook in Guttau en Kleinsaubernitz [2-3 km] zijn restaurants. Voor meer keus moet je naar Bautzen.

Scroll door voor links over de omgeving.
Back to Top