Beneden café, boven feestzaal, heeft het als zodanig gefunctioneerd tot het einde van de tweede wereldoorlog. In de streek bij Bautzen is heftig gevochten en het huis is gedeeltelijk in brand geschoten, waarbij het dak en de bovenverdieping zwaar werden beschadigd.
Het werd weer helemaal hersteld, maar werd al snel daarna als woonhuis gebruikt. In het gebied werd bruinkool gedolven [ OLBA see ] maar in de jaren zestig werd het gebied al opgemerkt vanwege zijn bijzondere natuur en werd er research gedaan door teams van biologen  die een onderkomen vonden in dit huis.
In de jaren 80 is er een grote overstroming van de Spree en aanvoerende riviertjes geweest. Na de aanleg van het stuwmeer bij Bautzen is er goede controle, ofschoon bij grote regenval de kelder van het huis nog af en toe tot 1 meter onder water staat. Niemand in de omgeving maakt zich er druk over, en wij dus ook niet. 
Na de "Wende" werd het gekocht door een West-Duitser, die er met zijn vrouw ging wonen. Zij overleed, en hij bleef er wonen tot 2007, toen hij te oud en ziek werd om het nog langer te onderhouden en aan zijn schulden niet meer kon voldoen. Het huis werd geveild en bij toeval kregen wij dat te horen en hebben het op de veiling gekocht. De "Schenkrechten" horen er nog steeds bij, maar daar maken we geen gebruik meer van.
Het is nu een 2-gezinswoning, waarbij de voordeur leidt naar de benedenwoning, en de zij-ingang naar zowel de bovenwoning [privé] als de benedenwoning. We verhuren de benedenwoning als vakantieverblijf, dat bestaat uit een hal, woonkamer, woonkeuken met afwasmachine, eettafel voor 6 personen en kinderstoeltje, keramisch fornuis, magnetron en koelkast met *** diepvriesvak. Verder zijn er twee slaapkamers, een badkamer met toilet en ligbad en een natte cel met wasmachine, CV. 

Er is een tuner/CD speler, Tv met video en DVD speler. Er is ook TV ontvangst via Digitenne en er is een Google Chromecast. De Wifi is gratis. Als er een storing is [gebeurt soms] is een reset mogelijk door op de overloop van het bovenhuis alle elektriciteit 10 seconden te onderbreken. 
De inrichting is sober maar comfortabel en geschikt tot 6 personen, waarbij er één uitschuifbare slaapbank in de woonkamer staat. Verder twee 2- persoonsslaapkamers, één met lits- jumeaux en de andere met tweepersoons bed. Er is ook een kinderledikant.
In de woonkamer staat een oude tegelkachel die gebruikt kan worden, maar er is ook CV.
In het huis zijn alle gegevens aanwezig over CV, huisreglement etc. 
Het ligt aan de Alte Fliesz, en heeft 3000 m2 eigen grond, vlakbij het wandelgebied van het Biosphärenreservat. Het huis ligt aan een grote vijver [vandaar het adres An den Teichen], met uitbundig vogelleven. Op eigen grondgebied al ijsvogels en wielewalen gezien.
Bij het huis horen drie fietsen voor vrij gebruik, verder is er fietsenverhuur in Kleinsaubernitz, tegenover restaurant Strandklause aan de Olbasee.
Op 2 km afstand ligt de Olbasee, een diep helder meer geschikt voor zwemmen en zeilen.
Op 200 m beginnen uitgestrekte bossen waarin je makkelijk zou kunnen verdwalen. In het gebied komen onder andere wolven voor, tot groot genoegen van de natuurliefhebbers, maar ongenoegen van een gedeelte van de bevolking, die denkt dat ze een gevaar vormen voor de schapen en koeien in het gebied. Weinigen hebben hier wolven gezien, maar met een beetje geluk kun je ze soms horen.
Op 3 km afstand ligt een natuurgebied waar koniks worden gehouden . 
Back to Top